De wereld van de ui

De ui, is overal ter wereld populair. Het is dan ook wereldwijd, een van de meest geteelde en geconsumeerde groentes. In veel huishoudens worden uien vrijwel dagelijks gebruikt, hetzij als groente, of als smaakmaker (kruid). Zeer uiteenlopende gerechten worden ermee op smaak gebracht.

Van teler tot consument

Voordat de ui in uw keuken belandt, is er al heel wat aan voorafgegaan. De ui is het hele jaar door in de supermarkt of bij de groenteman verkrijgbaar. Toch vindt de oogst van uien alleen maar in de zomer en het najaar plaats.

Geschiedenis

Uien komen van oorsprong uit het Midden-Oosten: de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland. Van daaruit moet de uienteelt verspreid zijn in oostelijke en westelijke richting.

Botanische gegevens

Uien, sjalotten en knoflook horen tot de Allium familie, die meer dan 300 soorten telt. Lange tijd konden botanisten het niet eens worden of de allium-familie behoorde tot de grotere families van de lelies (Liliaceae) of tot de amaryllis (Amaryllidaceae)

Voedingswaarden

Uien, sjalotten bevatten weinig calorieën. Net als alle andere groentesoorten bevatten uien weinig calorieën en geen vet. Met een extra uitje door de sla, of wat gefruite uienringen bij het vlees voeg je dus wel veel smaak, maar nauwelijks calorieën toe.

Medicinale werking

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een in Nederland. Zaak dus om je daar tegen te wapenen. Gelukkig kun je zelf veel doen. Bijvoorbeeld veel groenten en fruit eten. En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is.
Wist u dat?
Privacy Statement Disclaimer Sitemap
Er heeft zich een fout voorgedaan